Mivel diétázom, és tiltólistára került a csoki és a fagyi, kénytelen voltam keresni valamit, amivel kiválthatom az édességet. A legjobb megoldásnak az eper bizonyult, ami önmagában is isteni (és mindössze 35 kalóriát tartalmaz
10 dekánként), de natúr joghurttal és/vagy túróval összekeverve akár egy fagyipótlékként is elég jól beválik. Ráadásul köztudott, hogy friss epernek nagyon magas a C-vitamintartalma, gyulladás- és koleszterincsökkentő valamint rákmegelőző hatása is van, de mivel a szezon viszonylag rövid, az áldásos hatásait csak pár hónapig élvezhetjük.
Legalábbis ezt gondoltam, amíg meg nem tudtam, hogy az eperben található ellagénsavat (másnéven ellagsav, ami egy szuper hatékony rákmegelőző vegyület, többek között csökkenti a cigarettafüstben, a grillezett és füstölt élelmiszerekben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását) a főzés, vagy a sütés nem roncsolja, így az epres sütemény vagy a lekvár ugyanolyan előnyös élettani hatásokkal bír, mint a a friss gyümölcs.
Úgyhogy, bár eddig a hőségre hivatkozva hárítottam az eperlekvár készítését, veszek egy nagy levegőt, és a hétvégén neki állok a befőzésnek. Ha van egy jó receptetek, ne habozzatok, osszátok meg velem!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: