MozaikAnya

Eperlekvár mint csodaszer

strawberry01

Mivel diétázom, és tiltólistára került a csoki és a fagyi, kénytelen voltam keresni valamit, amivel kiválthatom az édességet. A legjobb megoldásnak az eper bizonyult, ami önmagában is isteni (és mindössze 35 kalóriát tartalmaz
10 dekánként), de natúr joghurttal és/vagy túróval összekeverve akár egy fagyipótlékként is elég jól beválik. Ráadásul köztudott, hogy  friss  epernek nagyon magas a C-vitamintartalma, gyulladás- és koleszterincsökkentő valamint rákmegelőző hatása is van, de mivel a szezon viszonylag rövid, az áldásos hatásait csak pár hónapig élvezhetjük.

strawberry-jamLegalábbis ezt gondoltam, amíg meg nem tudtam, hogy az eperben található ellagénsavat (másnéven ellagsav, ami egy szuper hatékony rákmegelőző vegyület, többek között csökkenti a cigarettafüstben, a grillezett és füstölt élelmiszerekben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását) a főzés, vagy a sütés nem roncsolja, így az epres sütemény vagy a lekvár ugyanolyan előnyös élettani hatásokkal bír, mint a a friss gyümölcs.

Úgyhogy, bár eddig a hőségre hivatkozva hárítottam az eperlekvár készítését, veszek egy nagy levegőt, és a hétvégén neki állok a befőzésnek. Ha van egy jó receptetek, ne habozzatok, osszátok meg velem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!