A családunkban többen is tejérzékenyek. Ki jobban, ki kevésbé, de a Kicsi már kétéves kora óta szigorú tejmentes diétán van. Mivel elég régóta tart ez a “mentes” élet, szuperül megszokta a szójajoghurtot és a rizspudingot, úgyhogy míg a nagyok a hagyományos csemegéket eszik, addig ő az alternatív változatot lapátolja befelé. Eszik tejbegrízt, természetesen növényi tejből, sőt, már a Kinder tejszeletre is kidolgoztunk egy zabtejszínes, rizstejes változatot Anyukámmal, de a Túrórudi továbbra is tabunak számított. Egészen addig, amíg az Ízek és érzések magazinban meg nem találtam a tejmentes, epres Túrórudi receptjét.
Az elkészítése döbbenetesen könnyű volt, az íze pedig… isteni. A tofu tökéletesen túróként funkcionál, a vanília és az eper pedig isteni ízt ad neki Persze a csokoládéba mártogatás még nem megy igazán, ahogy ez a mellékelt ábrán is jól látszik, de sebaj, a gyereknek így is ízlett.
És íme, a recept:
Epres tofu túrórudi
Hozzávalók kb. 10-12 db nagyobb túrórudihoz:
40 dkg natúr tofu
2 evőkanál nyers nádcukor
½ csomag vaníliás cukor
½ dl szójajoghurt
10 dkg eper kisebb darabokra vágva
4 mokkáskanál zselatin
10 dkg étcsokoládé
A tofut villával áttörjük, hozzákeverjük a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a szójajoghurtot és az epret. A zselatint kb. 1 dl forró vízbe tesszük, és ha meghűlt, langyosan beleöntjük a tofutúróba. Az összekevert masszát folpackra helyezzük, és túrórudi vastagságú, hosszú rudakat formázunk belőle. Érdemes több rudat készíteni, így könnyebben befér majd a hűtőbe. Az így kapott rudakat a folpackkal szorosan betekerjük, és a két végénél alaposan lezárjuk. Hűtőben egy fél napot dermedni hagyjuk. Ezt követően kivesszük a csomagolásból, és túró rudi nagyságú rudacskákat vágunk belőle. A csokoládét gőz fölött folyamatos kevergetés mellett simára olvasztjuk. Kicsit félretesszük hűlni, de nem hagyjuk megkeményedni. Amíg folyékony, belehempergetjük a rudacskákat, és egy rácsra téve hagyjuk megdermedni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: